It´s a long way to Amarillo, it´s along way to go….. Ja, vägen upp till Amarillo var lång och rätt enformig. Vi var beredda på att det skulle bli en lång tripp men var kanske inte helt medvetna om lanskapets karaktär. Vackert men enformigt och endast horisonten som kontrast.
Som alla ”vet” är ju allt större i USA. En medium Cola på något snabbmatställe är över en liter. Ska man (Ingrid) ha en liten påse chips, blir det en hel säck. Jag kan dock glädja mig åt att USA är nog det enda landet där jag inte känner mig speciellt stor….
Som jag tidigare nämt är portarna tecknet på hur stor och mäktig en ranch är. Ovan ytterligare ett exempel på det. Highway´n som vi körde på gränsade till denna ranch i minst 10 svenska mil. Som sagt, ALLT är större i USA.
På vägen upp till Amarillo passerar man Lubbock som är Buddy Hollys´s födelsestad. Givetvis finns här ett Buddy Holly museum, vilket passade bra att besöka för att få en paus i allt bilåkande. Som brukligt på denna typ av museum blir det att bese allt från Buddys barnteckningar till gitarrerna han använde. Så museet är absolut inte en anledning att ta sig till Lubbock, såvida man inte passerar staden av annan orsak. Men visst var det OK. Buddys tid i rampljuset som bara varade i 18 månader innan han tragiskt dog i en flygkrasch är trots allt fascinerande. Killen hann verkligen sätta avtryck efter sig och, vilket jag inte visste, var en stor innovatör musikaliskt. Många senare stora musikstjärnor har kopierat hans sound.
Visst fanns hans glasögon också på plats i museet. Både de han bar i verkligheten och en jättekopia som kanske är lite för stora för Ingrid. Kul museum? - ja faktiskt ändå.
Cadillac Ranch.
1974 gjorde konstnärsgruppen ”Art Farm” en installation som de kallade The Cadillac Ranch. Man grävde helt sonika halvvägs ned 10 Cadillacs. Förmodligen lite dimmiga av ett visst rökverk, så fick de ihop att detta på något sätt ska vara inspirerat av den stora pyramiden i Giza. Jag vet, jag förstår det inte heller. Men det är forfarande en rätt cool grej, som vi som försöker prata lite amerikanska säger.
På alla bilar är det decimetertjockt med sprayfärg. Nej jag överdriver inte! Det var ”grejen” redan från början att bilarna ska vara ett levande konstverk där alla som vill får bidra med sin konstnärliga kreativitet i form av att spraya färg. Och det gör alla. Så färglagrena är enormt tjocka. Tänk själv alla som varit här och sprayat sedan 1974, i över 40 år!
Så nu kan Ingrid också stoltsera med att vara medkonstnär till The Caddilac Ranch. Så det blir kanske Företagsrådgivare & Konstnär som titel vid nästa tryck av visitkort?
RV parken (Campingen) som ligger ett par hundra meter bort från The Cadillac Ranch använder givetvis konstverkets berömmelse för att marknadsföra sig. Även de hade tre gamla Cadillacs att bese, dock inte nedgrävda.
Jack Sisemore RV Museum & Traveland in Amarillo.
Ett av våra mål i Amarillo var att besöka detta RV museum. Det låter kanske inte så intressant med ett husbils- & husvagnsmuseum. Men med tanke på USA´s långa tradition med denna typ av boende, som nu också är mångas permanenta boende, så kändes det spännande. Museet, som faktiskt har gratis inträde, är en del av Mr Sisemores enorma försäljningsanläggning av just husbilar och husvagnar. Kanske man istället skulle säga husbussar och villavagnar. Amerikanska husvagnar från 40- 50-talet är större än våra vagnar idag. Dagens husbussar och villavagnar med utskjutbara väggar, sk. slideouts, är stora som vilken normalvilla som helst. Diskmaskin, T
tvättmaskin, öppen spis, och King Size dubbelsäng är standard. Som sagt, allt i USA är stö……..
Museet var en guldgruva i nostalgi. Många objekt var helrenoverade, men där fanns flera vagnar och bussar i originalskick. Dessutom fanns Mr Sisemore´s personliga samling av MC´s. Minst 50 Harley Davidsson i olika modeller var representerade.
Vad sägs om denna 70-tals husbil i original? Hela bussen andades -70 talet. Till och med lukten påminde om detta decennium.
Dåtidens Aircondition för bilen. Jag undrar var våra trafikpoliser skulle tycka om denna jättetingest hängande ut från sidan på bilen idag?
Den blå HD´n till höger köptes av Mr Sisemores far som sedan gav den till Mr Sisemore´s bror……. Motorcykeln var kanonfin, men vad släktkrönikan hade med saken att göra förstod vi inte riktigt.
Detta vrak till VW-buss med ursprung från Flower Power tiden lär ha varit med om en del. Men visst det var camping det också.
Denna Airstream har dragits runt, mer eller mindre hela jorden, under 50- och -60-talet. Bl.a. genom hela Afrika. Det är rätt kul med detta husvagnsmärke. Airstreamvagnen i detta utförande såg sitt första ljus runt 1940 och ser nästan likadan dan ut idag. Detta är definitivt en ”kultvagn" i USA.
Palo Duro canyon State Park.
Huvudmålet för vårt besök i Amarillo var just Palo Duro. Ett område med oslagbara scenerier där man nästan förväntar sig träffa på indianer på varenda bergsrygg. Snacka om att pojkårens västernfantasier kom upp till ytan igen. Här är vackert, riktigt vackert!
Av någon anledning heter denna för tillfället lilla flod, Red River. Gissa varför?
Som jag tidigare nämnt så är landsbygden i Texas påväg att dö ut. Det är nostalgiskt att passera den ena spökstaden efter den andra. I denna lilla stad var allt stängt utom en liten livsmedelsaffär och posten. I stort sätt alla lokaler på bägge sidan gatan var tomma. De som inte var tomma var ändå stängda för gott. Där var någon järnhandel och någon klädvaruaffär som nog stängts för en 10 år sedan. Varor fanns fortfarande kvar i skyltfönstren täckta med årslager av damm, vilket gav ett ännu sorgsnare intryck.
Ja visste det, vi skulle träffa på indianer! OK dessa var av plåt, men i alla fall…..
På denna hästranch träffade vi på en härlig riktig Hillbilly snubbe. Mycket trevlig som talade med en rustik släpande Texan lantdialekt. Efter att ha snackat med honom en stund så säger han; OK fooolks, I think I need to go and look at my Racoon traps. ( Jag tror jag måste gå och vittja mina tvättbjörnsfällor ) Så var det samtalet över.
Route 66.
Den sägenomspunna Route 66 går genom Amarillo. Egentligen ”gick”, eftersom vägnummerna är ändrade idag. Men Route 66 är fortfarande utmärkt med skyltar på flera ställen och många är det som faktiskt följer rutten genom USA än idag. Det finns forfarande kartor att köpa som visar hur man ska köra för att följa det gamla Route 66. På många ställen inkl här i Amarillo är det delvis som att komma tillbaka till 50-talet när man kör på 66:an. Byggnader, skyltar och gamla både levande och nedlagda motell från tiden då det begav sig kantar vägen.
Nu återstår Texan BBQ och Trail Riding på vår att göra lista. Förhoppningsvis ska detta också infrias vara sista 3 dagar over there!
Howdy!
Michael & Ingrid