Då var vi tillbaka till civilisationen igen efter ett par oförglömliga dygn ute i regnskogen. Vi är nu på hotell Nexus norr om Kota Kinabalu. Nexus ska vara ett av Borneos lyxigaste hotell, och det är det nog också. Sviten innehåller ångbastu, jacussi etc. Jag nämner detta för att vi har nog själva inte kunnat smälta miljöombytet mellan boendet i regnskogen och det vi har nu….Nexus, som bl.a. har egen golfbana, är nog en av de största anläggningar vi sett. Så stor att vi kände oss manade att hyra en bil för att inte känna oss strandsatta, trots dödstraff för rattonykterhet. Ja det är så enligt Malaysisk lag. Så här är det definitivt bara vatten som gäller innan man sätter sig bakom ratten. Ingen lättöl till maten här inte. Mer om detta senare – nu åter till skogen.
Efter en timmes flyg från “KK” och 2,5 timmars bilresa över bokstavligt stock och sten, så var vi framme i Borneo Rainforest Logde mitt i Danum Valley. Danum Valley är en av de få områden på Borneo (och i världen) som har “virgin rainforest”. Det vill säga regnskog som är ursprunglig och aldrig avverkad. Regnskogen består av fyra nivåer där de högsta träden, som kan vara över tusen år (1000 år!) gamla, är gigantiska och upp till 80-90 meter höga. Alla nivåer har sina egna världar med sitt speciella växt- och djurliv.
Titta noga på den nedersta vänstra stora grenen på det höga trädet i mitten. Där ser ni ryggen på en orangutang hanne som vilar sig.
Känd för sina Pygméer och huvudjägare.
Jovisst är Borneo känt för sina pygmé elefanter, pygmé noshörningar m.fl., men evolutionen glömde nog insekterna. De var baske mig inte pygméer. Som exempel på insekter av megaformat kan nedan stickling vara ett mellanstort exempel. Jag tyckte jag kände mig iaktagen när jag duschade (vänstra fotot). När jag tittade upp var det denna “lilla” rackare som tittade lystet på mig. Högra fotot är taget på utsidan av insektsnätet som fanns för öppningen in till duschutrymmet. “Lillen” är ca 1,5 decimeter stor i verkligheten, alltså 15 centimeter.
‘Som jämförelse så ser ni en pygmé ekorre på nedan foto.(mossbelagda ytan på trädstammen). Den är ca 1 decimeter inkl svans.
Enligt vår guide, som såg till att vi inte kom bort i regnskogen, så är det slut med huvudjagandet numera. Man slutade för ca fyra generationer sedan, om man ska tro på dem. Fortfarande så finns det dock en del stammar som fortfarande lever mycket primitivt ute i regnskogen. Man förstår också mellan raderna att de gamla skallarna fortfarande spelar en viss roll vid ceremonier hos en del stammar. Några kilometer ifrån lodgen där vi bodde, mitt i regnskogen, fanns en gammal begravningsplats från en stam (som fortfarande existerar) som var rätt speciell. Begravningsplatsen är en bergvägg som är ca 100 meter hög. I bergväggen finns ett stort antal naturliga runda nischer som användes som “urnor” för benen efter de avlidna. Genom århundradena har djur sett till att vissa benrester åkt ut och hamnat synliga på en del klipphyllor. Lite makaber plats.
Innan vi övergår till de helt ofattbart vackra naturscenerierna så är det väl lika bra att klara av ett par otäckheter till. Ormar? Ja, massor, men vi såg inga. Men blodiglar överallt. Det gick inte att gå en meter utan “leeksocks”. Dvs. sockor som man har utanpå kläderna som knyts till under knävecken. Ja vi hade massor av de små rackarna på oss, men vi slapp att få ett blodigelcertifikat. Detta certifikat fick alla som blev ofrivilliga blodgivare. Fötterna på vår guide Silvester (ej felstavat), som envisades med att gå i ett par låga gummiskor utan vare sig strumpor eller några leeksocks, blev säkert av med ett par deciliter blod. Han tog nog bort minst 8-10 stycken blodiglar från sina fötter under en av våra många vandringar. Fötterna var röda av blod när han tog av sig skorna. Men han var lika glad för det!!!
Häpna Japaner ser märklig dans.
Mamma hade också en liten dansföreställning med tillhörande ljudillustration som skapade lite uppmärksamhet. Ett gäng japaner, som också var där, trodde nog att det var någon huvudjägardans hon utförde. I alla fall att döma av deras miner och snabba hugg efter sina kameror. Allt för att hon upptäckte några iglar på sina strumpor och kängor. Bl.a. nedan lilla söting.
En liten tigerleek på Ingrids sock.
Spindlar av olika storlekar och varianter finns det gott om. Här en “crabspider” som är ca 4 centimeter i verkligheten. Så nej Emma, detta är inget för dig.
Paradiset och apan som inte finns.
Det är omöjligt att åskådligöra eller beskriva allt vackert, annorlunda och extrema som finns att uppleva i Borneos regnskog. Träd, växter och djur i alla former och färger. Ljud, lukter och andra förnimmelser i en aldrig sinande ström, gör att alla sinnena går för högtryck. Många djur ser man inte för den ogenomträngliga växtligheten, man bara hör att de är där. Andra måste man ha kikare för att se då de lever 60 meter upp i träden. Vissa djur ser ut att ha överlevt sedan dinosauriernas tid och andra märkliga varelser verkar vara en mix av andra arter. Exv. Malay Civet Cat som vi såg två gånger. En konstig varelse som har en liten björns ansikte men en katts kropp. Stor som en mellanstor hund och lever i träden som en apa. Men här följer ett litet fotokollage på växter och djur som vi lyckades fånga med kameran (det finns ca 200 foton till för den som är intresserad :-) ).
Hornbills – stora som storkar och har ett läte som värre en den värsta lastbilstutan.
Orangutang hanne. Mycket medveten om att vi studerade honom. Han gjorde allt för att vi inte skulle kunna fota honom. Jag ger mig den på att han gjorde det med flit.
Red leafmonkey.
Strypträd ca 600 år gammalt. Börjar som rankor som kryper upp på ett befintligt träd som de sedan stryper till döds. Det är en långsam död som kan ta upp till hundra år. Det ursprungliga trädet är helt bortruttnat i detta fall.
De små piggarna på det lilla trädet är ca fem centimeter långa. Urinvånarna använde trädet till att göra fällor med.
En av hundratalet grodarter som finns här. Detta var en av de säkert 25 arter vi såg på en av nattvandringarna vi gjorde.
Så till apan som inte finns!? Storyn är följande om vi förstått den rätt; BBC var och filmade här för något år sedan. Då upptäckte man tydligen dessa aporna som enligt vissa, bl.a. chefsguiden här, är en Red Leafmonkey som muterat och blivit vit. Jämför gärna med fotot ovan. Det är ju ingen albino eftersom ansiktet är svart. Men enligt Silvester, vår guide, så är det en nyupptäckt sort som han kallar White Leafmonkey. Han stödjer detta på att den röda och vita apan har olika läten. Enligt vår uppfattning är Silvester Borneos svar på Svante. Dvs. en person som är född och uppvuxen i regnskogen och har ett intimt och passionerat förhållande till densamma. Han är nästan som en del av skogen när han rör sig i den. Så varsågoda! En White Leafmonkey…
35 – 40 grader varmt och mellan 80-90% luftfuktighet – När ska man vara i en regnskog om inte under regnperioden!
Vistelsen på Borneo Rainforest Lodge var också en våt upplevelse, och då menar jag inte ur dryckessynpunkt. Inte starka drycker i alla fall. Men vatten gick det åt i sådana mängder som det är svårt att förstå att man kan få i sig. Värmen och den extremt höga luftfuktigheten gjorde att man svettades kopiöst – hela tiden. När det regnade, var det svårt att veta om kläderna var genomblöta av svett eller av regnet. Regnkläderna var lika blöta invändigt som utvändigt. Tre, rätt tuffa, 2 till 2,5timmars vandringar per dygn gjorde ju inte behovet av vätska mindre.
Nedan foto; “Vårt” rum låg i den bortersta lilla byggnaden närmast vattnet. Utanför rummet fanns en liten veranda där vi kunde pusta ut med regnskogen och floden framför oss. Det kändes faktiskt som om man var en del av en naturfilm. Hela sceneriet med alla fåglar och andra djur som for omkring oss och regnskogen som en kuliss bakom floden, gav ett nästan overkligt intryck.
Ovan en homo sapiens et Ingrid på vandring i regnskogen.
Lodgens Hängbroar som svävar på 30 – 40 meters höjd var bokstavligt en 300 meter lång höjdare. 40 meter upp är högt när broarna svajar, jag lovar. Men en helt obeskrivbar upplevelse.
Hur var det nu med rubrikens våtservett och symfoniorkester? Jo, värmen och fuktigheten var minst sagt pressande. Ja, det vill säga för oss icke infödingar. Malaysierna tyckte det var svalt och vissa använde t.o.m.stickade mössor på kvällarna för att inte frysa. Så, naturligtvis duschade vi, i alla fall, ett antal gånger om dagen efter allt svettande. Saken var ju bara den att man aldrig torkade efter duschen. När man sedan kröp ned i de av luftfuktigheten mer än lätt fuktiga lakanen i sängen, så infann sig känslan av att krypa ned i en våtservett. Mysigt – nej inte speciellt. Och Nej det finns ingen AC ute i djungeln. Att sedan försöka sova i denna mysiga insvepning till ackompanjemang av en öronbedövande ljudvägg som spelades upp av regnskogens egen symfoniorkester var i sig en utmaning. Syrsornas fiolspelande, grodornas körsång, vissa apors vrål av okänd anledning och några fåglars läten som fått vilken brandsiren som helst att blekna, hade mer en väl räckt till. Men lägg därtill några uvar som tycktes tävla om vem som kan Uhhhha högst och längst samt några okända insektarter som tydligen aldrig lämnar målbrottet, så kanske ni kan förställa er ljudnivån. U2;s konsert på Wembley var inte i närheten……
Kram på er alla och GOTT NYTT ÅR!
Hälsningar
Michael & Ingrid
Jag är inte förvånad att mamma lyckas locka till sig diverse djur, det får mig att tänka på Namibia och jag börjar skratta direkt..... :)
SvaraRaderaDetta skulle jag verkligen vilja uppleva, det är absolut ett ställe i min smak!!! Gott nytt år önskar vi Er också. puss puss
SvaraRaderaGod fortsättnng på er.
SvaraRaderaVi följer er resa (både hemmifrån och på banken :-)) med spänning!!
Så mycket otäcka djur på Borneo får inte mig att längta dit iallafall.
Må gott!!!
Irene