måndag 29 oktober 2012

När Guldet blev till sand & I de Svenska utvandrarnas fotspår del 2.

Avskedsstunden till Bettan 6 närmar sig snabbt! Precis som med de tidigare “Bettorna” så känns det faktiskt vemodigt att lämna dem. Jag inser att det låter lite halvknäppt, men de har ju alla varit bärarna till många oförglömliga upplevelser. Vi är nu i Madison som blir sista stoppet innan vi kör ner till Chicago för vidare flygresa till nästa mål som är Hawaii. 6450 miles (740 svenska mil) och någon mil på cykel har det hunnit bli. Men ärligt talat så har nog cyklarna varit dyrare att hyra än husbilen om man räknar kostnad per utnyttjad minut Ler.tacoma Madison
Låt oss ändå backa bandet till the Swedish Circle, som området runt Lindstrom och Chisago City m.fl., kallas.
Scandia – systerstad till Lessebo Kommun, och Gammelgården.
Scandia var den första svenska bosättningen i Minnesota och grundades 1849. Så det är kanske inte så konstigt att denna lilla ort var en av de orter som vi besökte som verkligen gav en “Svenskkänsla”.
Minnesota 113
Utanför entrén till Storstugan på Gammelgarden i Scandia.
Gammelgården får nog ändå betecknas vara dagens centrum i Minnesota för arvet efter den svenska invandringen. Anläggningen, som består av flera gamla ditflyttade byggnader med svensk anknytning, är som ett Skansen i miniatyr. Gammelgården anordnar också löpande olika svenska kulturevenemang. Oftast med inslag av knätofsdans och svensk folkmusik. Som tur var, hade man inget dito när vi var där. Hoppas ingen tar illa upp! Det är säkert jättekul att utföra, men en pina att titta på……..och det brukar vara lääänge.
Minnesota 115
Nåväl, här fanns mycket intressant i övrigt att titta på och många böcker och tidskrifter att läsa. Exemplevis Swedish Press som är det enda kvarvarande magazinet i USA med artiklar som också skrivits på svenska. Vi träffade också den kvinnliga föreståndaren som bara några dagar innan blivit tilldelad Vasaorden av Kungen. Så vi var inte de enda besökarna från Sverige under den veckan. På frågan om hon kände till alla skriverier som varit om Kungafamiljen i Sverige på sistone blev svaret; “Han tycker säkert det är skönt att komma till oss som verkligen tycker om honom. Så får han ju också lite lugn och ro också!?”.
Minnesota 119
Självklart heter dagiset i Scandia Dalahästen.Och givetvis hälsas barnen “Välkommen” på svenska varje morgon. Det var inte heller många gravstenar på ortens stora kyrkogård som inte hade svenska namn ingraverade. Så nog var Scandia svenskt präglat alltid!
Stillwater – Där sockenhoran Ulrika fann sin Baptist präst.
Vårt besök i Stillwater blev både en besvikelse och en positiv upplevelse. Så väldigt mycket svenskt fanns här inte. Allt som allt ett litet svenskkvarter. Men i staden som var ett megacentra för timmerindustrin, när det begav sig, skapade många dollarmiljonärer. Dessa nyrika, som kom att kallas timmerbaroner, tävlade i vem som kunde bygga den mest exklusiva och pampigaste villan. Den som kan sin Moberg kommer säkert ihåg att både Karl-Oskar och Kristina åkte med timmertransporterna till Stillwater för att göra inköp och hälsa på Ulrika.
Minnesota 147
Ovan villa som är byggd i slutet av 1800-talet har två inomhuspooler. Man kan undra hur de värmde upp dem?
Minnesota 142
Det här huset ska också ha varit ett sk. safehouse dit svarta slavar som flytt från södern kunde få en tillfällig fristad under sin flykt.
Minnesota 156
En och annan svensk klarade sig hyffsat. Andersson´s bor fortfarande i huset. Notera den magnifika utsikten över St.Croix floden, som förövrigt går ihop med Mississippi floden.
På vägen tillbaka stannade vi till vid kyrkan vid Chisago Lake.Kyrkan som Karl-Oskar var med och byggde i Mobergs böcker.Chisago Lake hette tidigare Ki-Chi-Saga Lake som var det lokala indianska namnet. Över kyrkans port står det; Swedish Ev. Lutheran Church, Erected A. D. 1882.Stockholm MN 067
När GULDET blev till sand!
lott
Som du kanske kommer ihåg så har jag berättat tidigare att jag räknade med att vinna en guldtacka. Efter mycket om och men, eftersom det varit svårt att hitta dragningslistan, har jag nu helt osannolikt konstaterat att jag inte vann något guld. Men vad gör väl det! Nu är jag med i Power Ball. Ett spel som är likt Lotto, men..men..men, Jackpotten kommande vecka är 110 miljoner ……US dollars Green Money! Med dagens växelkurs blir det 742 500 000 svenska kronor. 742,5 miljoner!! Jag har börjat sondera lite vad ett eget litet jetplan kostar. Inget överdrivet stort. Jag tror det skulle fungera bra med en liten Lear jet. Det kan dessutom landa på Kallinge flygplats utan några problem.
Ronneby.
Från Kallinge till Ronneby -  i Minnesota. Vad jag än skriver om denna amerikanska namne så kommer alla i Ronneby som läser detta att missförstå mig ändå. Detta eftersom jag är Karlskronit. Men jag har faktiskt arbetat i Ronneby i några år under slutet av 80-talet, så viss erfarenhet har jag. Så jag låter nedan foto tala sitt eget språk. Låt oss vara överens om att Svenska Ronneby är betydligt mer framåt än den amerikanska kusinen.
Stockholm MN 003
Stockholm MN 005

Mora.
Mora i Minnesota är nog mer Mora än originalet Mora. Det blev nästan för mycket för att vara ärlig. Världens största Dalahäst, Vasloppsparken, årligt skidtävling kallad Vasaloppet, Moraklocka, Dalahästar på alla gatunamnskyltar, MoraNisse staty, Kranskulla staty etc. etc.
Stockholm MN 041
Gissa om man är trött på Dalahästar?
Stockholm MN 021
Spöken och presidenter!
imagesSannolikt har ingen missat att det är presidentval på gång i USA, vi har det definitivt inte! Överallt, till och med på toaletterna blir man påmind om vad som är på gång. Pamfletter och skyltar finns precis överallt.Var och varannan trädgård är översållad med valbudskap. I alla rondeller och längs alla vägar står det skyltar i drivor. Alla TV kanaler sprutar ut betalda inslag med reklam om respektive kandidat.
images (1)
images (2)
Det som verkligen sticker ut om man jämför med valrörelserna i Sverige, är detta enorma fullt öppna smutskastandet. Nästan alla reklaminslag som exv. stöder Obama visar nidbilder på Romney med budskapet hur dålig Romney är, eller vilka dåliga beslut han tagit. Men mycket få inslag talar om vad Obama vill göra. Riktigt elaka påhopp! Givetvis är det omvänt från Romneys läger mot Obama. Riktigt skitiga reklaminslag för att prata klartext.
Nästan lika omfattande har firandet av Halloween varit. Folk här är helt galna i denna högtid. Man smyckar sina hus och trädgårdar och bygger hela kyrkogårdar på tomten. Varuhus och affärer dignar av Halloweenrelaterade prylar. Helt Galna!
Bishop Hill 043
Och pumpor. Riktiga pumpor i drivor, Pumpor i plast, i glas, som sopsäckar.. Ja allt går att få i pumputseende. Allt från mat & förpackningar till damunderkläder anpassas till denna spökenas högtid. Offentliga byggnader, kontor och campingplatser är inget undantag.
Bishop Hill 114
Minnesota 136

Varför inte en liten Halloween bakelse med en gravsten på?
Stockholm MN 056
Vissa smyckar sina trädgårdar lite väl verkligt overkligt i min smak.
Mississippi och Grand River Road.
Från Minneapolis följde vi sedan Grand River Road längs Mississippifloden söderut. Floden bildar också gräns mellan staterna Wisconsin och Iowa. Mississippi är bitvis så oemotståndlig att det är svårt att släppa ögonen från den. Just denna delen av Mississippi är den största vinterboplatsen i USA för den vithövdade örnen. De är nästan lika många som fiskmåsarna som svävade över Saltöbron när fiskebåtarna kom in. Kanske överdriver jag lite, men de fanns där i massor. Hela området måste vara ett mecka för ornitologer.
Stockholm MN 187
Vackert eller hur?
Stockholm MN 179
Bishop Hill 012En gammal traditionell flodbåt stävar uppför Old Man River (Mississippi).   
Stockholm – 66 invånare.
Stockholm MN 158Personligen föredrar jag nog Stockholm i USA framför hufudstaden. En riktigt trevlig liten by som är belägen på Mississippis strand. Flera små caféer och ett förvånansvärt kvalitativt Galleri, med trevlig spännande konst och lite positivt annorlunda inredningsobjekt. Coolt som de säger här! I det gamla lilla posthuset hade man inrett ett litet museum. Både museiföremål och lokal hade behövt en liten städning. Det var svårt att läsa vissa skyltar för allt damm!
Stockholm MN 168
Bishop Hill – systerort och ursprung Biskopskulla.
Så var vi då framme vid “Sverigeresans slutpunkt”. Bishop Hill kunde man egentligen fylla ett helt eget inlägg med. Kortversionen av bakgrunden till Bishop Hill är; Fripredikanten Erik Jansson från Biskopskulla fick med sig 1200 svenskar till Amerika där man bildade ett kooperativ med religiösa förtecken. Kooperativet anlade Bishop Hill och lyckades bra. Till och med mycket bra. Erik Jansson blev senare skjuten och Kooperativet började sakta lösas upp.
Bishop Hill 056
Damen på foto har Erik Jansson´s bror som anfader, om jag minns rätt. Jag tror hennes namn var Annie. Annie träffade vi på Colony Steeple Buliding, som är ett av flera muséer i den lilla staden. Annie som tydligen var lite boss för museet var förmodligen lite uttråkad och behövde s.a.s. tala av sig. Hon gav oss en oombedd privat guidning som hette duga, men den var både intressant och personligt. Hon visade bl.a. gamla familjefoton och berättade kort om varje person. Hon var jätte trevlig och intressant! Rätt som det var frågade hon oss om vi kände till någon som hette Tobias Svanelid och som arbetade på Sveriges Radio? Efter lite tvekan, pga. Annies uttal av namnet, stod det klart för oss att det var Svanelid som är programledare för P1 Vetenskapsradion Historia. Ja ni vet, han bara dök upp här och sa att han var släkt till mig. Jag är inte riktig säker än, men jag får kolla upp det.
Så fortsatte hon; Ni känner inte Hans Rosling? Återigen var det svårt att riktigt förstå efternamnet. Lät mer som Rausing. Han vet jag att jag är släkt med. Jag har träffat hans mamma flera gånger. Hursomhelst så kommer han på Onsdag och ska visst ha något filmteam med sig. Är ni kvar på Onsdag? Jag tycker det verkar lite konstigt. Han är ju professor och jag vet inte vad jag ska säga till en professor, sa hon samtligt som hon plockade fram ett brev från Hans Rosling och visade oss. Då stod det klart vem hon skulle få besök av. Då fortsatte hon; Tror ni han är trevlig? Ja, det får väl gå! Intressanta släktförhållanden den damen hade, både i dåtid och nutid.
Det hade varit roligt att träffa denne man. Har du inte hört något av de föredrag han håller så kan jag varmt rekommendera att lyssna på ett;  http://www.youtube.com/watch?v=k1Ykpw6higc
Bishop Hill 075
Byggnaden med torn till höger, Colony Steeple Buliding, byggdes ursprungligen av Kooperativet för at bli stadens andra hotell. När bygget stod färdig fanns dock inget behov av ett hotell ytterligare.
Bishop Hill 055Tiden verkar ha stått stilla i Bishop Hill på många sätt. De flesta byggnader från kolonitiden finns kvar och många används fortfarande till det dom byggdes för. Colony Store, kooperativets affär, finns förfarande kvar med den ursprungliga inredningen intakt. Visserligen har butiken idag mera turistshops stuk, men man säljer också en del svenska gourmetvaror till den lokala befolkningen. Kalles kaviar, Abbas löksill, Marabou choklad mm.
Bishop Hill 104
Filling Station tillhör inte någon av de historiska byggnaderna. Men detta lokala fik visade sig vara ett riktigt mysigt ställe. Inte minst samlingspunkt för stadens pensionärer som utöver mat och fika ägnade sig åt allvarligt kortspel. Förutom att man gick in via köket så var hela stället i övrigt också mycket speciellt. Mor och dotter, med uppenbart svenska rötter, stod för det hela. Innerväggarna var fullbehängda med allsköns bråte och ytterväggen fullklottrad med hälsningar från folk som uppskattat mat och service. Många av prylarna hade svensk anknytning. Helt underbara gubbar och tanter att snacka med. Det visade sig att alla hade svenska förfäder, men svenska språket hade ingen av dem lärt sig.
Bishop Hill 061
Bishop Hill 060
Denna “Skitsnack Skyffel” också översatt med “Bullshit Shovel” för säkerhets skull, hängde som välkomstskylt vid entrédörren.
Bishop Hill var ett minst sagt annorlunda ställe att besöka!
Just nu är det riktigt kallt här, – 5 grader C. Så även om det känns vemodigt att lämna Bettan så hägrar faktiskt värmen på Hawaii lite.
Så Aloha nästa!
Ingrid & Michael

1 kommentar:

  1. Bakelsen såg inte så god ut tycker jag....
    Ni skulle kanske ha släktforskat lite innan ni åkte, då hade ni säkert kunnat träffa på någon gammal släkting...
    Puss puss

    SvaraRadera

Gettysburg & EWR airport New York

Gettysburg, West Orange & Newmark airport New York1 - 5 juni 2024. Gettysburg den stora symbolen för de tveeggade svärdet AMERIKANSKA IN...