Nej vi har inte kommit längre, men det är långt nog med tanke på omständigheterna i detta fn. översvämningarnas kontinent. Förra gången vi var här var det “torkans” och skogsbrändernas kontinent. Då var varannan flod torrlagt, nu är varenda vattendrag överfullt och lite till. Då gällde det att runda skogsbränderna, nu är det de översvämmade områdena som det gäller att undvika. Och visst är det många också denna gång som fått allt de äger och har förstört, och visst har det tyvärr medfört en del tragiska dödsfall, men det som framgår i media är som vanligt så uppblåst att det borde vara kriminellt. Ska man tro den “tredje maktens” utsago här så ligger nästan hela Australien under vatten eller så har allt blåst ned av orkaner. Alternativt så är hela Australien invaderad av spindlar som kommit upp ur marken p.g.a. allt vatten. Något som vi förövrigt blev varnade för av en av våra döttrar (inget namn nämnt). Media hade skrämt upp henne till den grad att vi också började bli oroliga - - - för henne, inte spindlarna. Förlåt! Emma :-). Allt är så uppskruvat att till och med de luttrade Australiensarna själva har problem att sålla sanning från de STORA RUBRIKERNAS “svartkonst”. Vi träffade exv. ett par i Tasmanien som skulle hem till Brisbane på bröllop och var oroliga för om de skulle kunna ta sig hem överhuvudtaget.
Lånad bild - Spindelnät – vi har inte sett något som ens liknar detta.
Visst har det varit och är regn, regn och regn, men däremellan gäller det att ta på sig solskyddsfaktor och solhatten snabbt! För det är så som Australien är, snabba extrema skiftningar i vädret. M.a.o. här bestämmer Moder Jord hur fort man kan ta sig fram och vart man kan ta sig fram. Så efter vår avfärd från Melborne har det “bara” blivit 245 mil genom Victorias inland och vidare upp längs östkusten norr om Sydney upp till Noosa Heads (lite norr om Brisbane), och sedan lite tillbaka söderut längs “The sunshine coast” till Caloundra. Så med lite slalomkörning för att undvika de mest utsatta områdena, så har vi hittat både bra väder och och torra vägar!
Röd markering = körd sträcka / Blå streckad planerad sträcka att köra.
Från Bushcamping till Lyx i Caloundra.
Varför inte börja från slutet. Det är lätt att bli bortskämd, men vi får väl förlåta oss själva eftersom det som väntar senare uppe i Northern Territory och Western Australia blir så långt ifrån lyx man kan komma. Då blir det att använda spade och i bästa fall att bada i en helst krokodilfri flod. Men nu är vi här, i Caloundra, för andra gången, även om det är 9 år sedan sist. Egentligen var det inte planerat, vi hade bara tänkt att åka förbi och se om vi kände igen oss. Eftersom det var dax för lunch så varför inte testa om restaurangen, som var stamstället förra gången, fortfarande var bra – Det var den. Kom du ihåg hur häftig lägenheten var med privat access till poolen, och bubbelbad,och flera badrum, och…, och…. Ska vi “kolla” på skoj var de tar för en sådan lägenhet nu? Jasså – extra erbjudande för tre nätter. Ja, va tusan vi ska ju inte vara i Warwick* förrän den 23:e ändå!
Vår lgh/balkong är den 2:a till höger om bron.
Bubbelbad i vardagsrummet är rätt OK.
* Warwick Show som går av stapeln den 23-25/3. 3 dagar med rodeos, vallhundstävlingar mm.mm.
Australien är en Camping-nation på riktigt. Camping och naturliv i alla former är gigantiskt stort. Procentuellt bor fler Australiensare i campingvagnar än Amerikanerna. Att vara ute, laga mat ute, umgås ute är en självklarhet. BBQ faciliteter finns överallt. Vid stränderna, vägarnas rastplatser, parkerna i stan, ja precis överallt. Även om man stannar i den minsta lilla by långt ute i outbacken, så finns där en offentlig BBQ. Men i takt med utvecklingen i övrigt så har även campingen utvecklats. En camping med självaktning i Australien erbjuder Powered Ensuite Site, vilket innebär att man har tillgång till el, privat toalett och dusch. Detta koncept har tagit några extra steg ytterligare på vissa campingar som erbjuder Deluxe Spa Powered Ensuite Site, vilket då också innebär egen tvättmaskin, bubbelbadkar mm.
Så vårt boende har hittills gått från att Bushcampa i Tasmaniens Nationalparker, via vanliga campingplatser till Powered Ensuite Site campingar. Och nu då lyxlägenhet. Vadå inte ute? Men vi är ju inte australiensare!
Vissa villavagnar är enorma.
Dessa Bush Caravans är mycket vanliga i Australien. Gjorda föra att kunna köras ute i bushen. Notera att taket går att lyfta upp. Här blir sedan stora öppningar med insektsnät så att luften kan cirkulera ordentligt för att få svalka.
Powered Ensuite Site, egen toalett & dusch och vatten & avlopp bara att koppla in till bilen/husvagnen.
Djur & Natur & våt kultur!
Djur; National Parker = Skyddade naturområden duggar det tätt av i Australien. Möjligen är det en kompensation för historiska övergrepp, men det har definitivt gett resultat. Vilda djur finns överallt, även mitt inne i städerna.
Kangaroo kompisarna kom varje morgon och varje kväll de tre nätterna vi stannade i Arrawarra. Kangaroos är inte helt ofarliga även om de ser gulliga ut. Vissa campingar delar ut instruktioner om hur man ska bete sig om man skulle bli attackerad. Men som vanligt få man ha respekt för vilda djur och bete sig därefter.
Mammas mjölk är bäst, men visst kan man äta lite gräs bara man slipper hoppa omkring själv.
Joey (=Kangoroo barn) ammar även när den blivit för stor att bära i pungen. Joeys ammar upp till ett års ålder.
Denna hannen är lika hög som jag när han står upp.
Klorna på Kangaroos bakben är inte att leka med.
Lägg därtill kraften i dessa ben som gör att vissa kangaroos kan hoppa upp till 20 meter långt.
Man kan kanske tro att dessa foton är tagna på ett zoo, men de är tagna rätt nedanför vårt bord på en vägrestaurang i Australiens mest Skotska stad Maclean. Vännen ovan tittade oavbrutet på min mat med helt fixerad blick.
Kakaduan är lika vanliga som våra fiskmåsar och låter som dom fast värre. De kommer i stora flockar främst vid skymningen.Den här duvan (tror jag) är också lite märkvärdig med sitt blåa bröst och plym på huvudet.
Dessa små papegojor är lika vanliga som gråsparvar här på den Australiska östkusten.
Pelikaner är stora när man kommer nära dem. Dessa småttingar var ca 1,30 höga. Man går inte gärna allför nära dem.
Natur liga exempel längs färdvägen;
Fitzroy Falls, bedövande vackert.
Den blå smogen som syns tydligt i dalen längst bort är gaser som eukalyptusträden ger ifrån sig. Här ett foto över en liten del av Blue Mountain som dessutom är döpt efter detta fenomen.
Nambucca Shire dalens kustlinje.
Tweeds head - Så långt öster ut man kan komma på Australiens fastland och brunormen som skrämde mamma/Ingrid innan hon ens såg den, på foto.
Tweeds heads fyr och udde är så långt österut man kan komma på Australiens fastland. Stigen ned från fyren ut på udden är brant och mycket jobbigare att gå än vad fotot förmedlar. För den som är skarpsynt går det kanske att se en del av de fiskare som sitter på en av klipporna till höger längst ned. Det kanske ger lite uppfattning om hur långt ned det är. Uppe vid fyren varnades det för att giftiga ormar hade setts i närheten. Varningar som finns lite varstans.
Halvägs ned träffar vi ett par som just sett en stor brunorm och förklarar var den ligger. Allt för att vi inte ska trampa på den. Mamma/Ingrid stelnar till som en pinne och meddelar högt och tydligt på svenska; JAG GÅR INTE ETT STEG TILL! Killen som förmedlat varningen förstår givetvis inte ett ord svenska, men mammas/Ingrids kroppsspråk och betoningar hade inte gått att ta fel på. Samma kille börjar då förklara för mamma/Ingrid att den ligger en bra bit in i gräset, och det är ingen fara om man bara går förbi…. snabbt. När läget lugnat sig lite fortsätter vi vandringen. Förmodligen såg det lite märkligt ut och folk trodde nog vi var osams. Mamma/Ingrid gick exakt i mitten på gångstigen, med blicken skarpt riktad framåt, utan att säga ett ord. Nästan som gående i givakt! Medan jag på alla vis försökte få syn på ormen, utan att komma för nära.
Jag lyckades fånga den på foto på respektfullt avstånd, och mamma/Ingrid har sett den nu också.
Brunormen är mycket giftig. Denna var stor, ca 2 meter lång.
För att avdramatisera detta lite så finns giftiga ormar och andra giftiga djur på i stort sätt alla kontinenter. De flesta giftiga djur är inte intresserade av människor utan flyr från dem De attackerar endast om man trampar på dem eller motsvarande. Så om man använder sunt förnuft och ficklampa, så är sannolikheten mycket, mycket större att råka ut för andra olyckor än av att man skulle bli biten/stungen av något giftigt djur. Ja, ficklampan för att man ska kunna se var man sätter sina fötter när det är mörkt.
Och våt kultur;
Surf- & Beachkulturen, med allt vad det innebär, är STORT i Australien. Det verkar vara tre huvudsakliga livsstilar som gäller, och ingen förstår den andres sätt att leva.
- Surf Wannabes i alla åldrar - lever sitt liv längs Guld kusten på ett liknande sätt som Stureplans wannabes gör. Nyaste och framförallt dyraste modekläderna, finaste surfbrädan, partyn och fasad i största allmänhet. Man håller gärna till i Surfers paradice eller på någon av de andra närliggande stränderna.
- Men där finns den “äkta” varan också, “livsstilarna”. Dvs. hela familjer som bara lever för surfing. Man har bokstavligt vigt sitt liv åt detta. Barnen lär sig nästan att åka bräda innan de kan gå.Det är rätt kul och fascinerande att höra 4 åriga små damer diskutera hur de rätta vågorna ska se ut. Och hur man ska få turen på sin sida för att hitta vågen med stort “V”.
- Sedan har vi atleterna. Tjejer och killar som tävlar i olika grenar av Life Rescueing.
Mycket “visa upp sig”, bland Wannabes. Jag såg aldrig denna surfare stå på brädan, men den var säkert dyr.
Livsstilsåkare utan tvekan. T-shirt, slitna badbrallor och en gammal välanvänd bräda.
I väntan på att mamma ska komma in.
Jag vet inte vad denna grenen kallas för, men dessa herrar (och damer i damklassen) ska ut långt utanför de stora vågorna, vända och simma tillbaka in till stranden. Sedan gäller det att springa upp till målet på stranden. Det låter inte speciellt komplicerat, eller hur. Men alla som provat att gå ut i någon meter höga vågor vet hur svårt det är. Dessa var upp till 4 meter, och det ska gå snabbt!
Men en sak har de gemensamt, de övervakas på många stränder av Life Guards och eller Surf Rescues. En ofattbar stor frivillig organisation här i Australien.
Så slutsatsen för mamma/Ingrid och mig var väl att vi inte tyckte att vi passade in i någon av Surf- & Beachkulturens kategorier.
- Wannabe tillhörigheten faller främst på att jag numera ersatt magmuskulaturens “six pack” med den lite kraftfullare och manligt mognare “bag in box” strukturen. Just denna kroppsbyggnad passar dåligt i tunnare våtdräkter. Visserligen fanns det en hel del längs stränderna som glömt att man uppgraderat magmusklerna när man köpte sin sista våtdräkt. Dvs köpte en ny i precis samma storlek som man drog för 20 år sedan. Men det räcker mer än väl att folk småler åt dem, jag behöver inte bidra till fler leenden!
- Av samma anledning som ovan, så faller kategorin atleter.
- Sedan har vi “livsstilarna”, här skulle man definitivt inte sticka ut på grund av ålder eller välväxt kropp. Men här ska man ju kunna surfa, så det faller på det…..
Bushen eller båtliv passar nog oss bättre!
Och så var det trenden med att varje stad med självaktning ska ha något som syns och som“sticker ut” !
Vi har nu sett allt ifrån en jättebanan, ananasmonument ,kiltsmyckade elstolpar i hela stan till ett jätte får. Men priset tar nog en av de små städerna vid namn Holbrook, där man grävt ned en ubåt mitt i centrum. OBSERVERA! Staden ligger 50 mil in i landet och har knappt en bäck som rinner igenom.
En fika på Holbrooks Ubåts café.
Så, No worries mates!, som de säger här.
KRAM från oss!
Michael & Ingrid
Vad kul med lite uppdatering det känns som det var ett tagsen!!! Jag kan verkligen se mamma och hela situationen när hon säger att hon inte går ett steg till :)
SvaraRaderaPappsen var du inte surfare på 80-talet? :)
puss puss