Iaorana !
Att fransmännen är livsnjutare är väl ingen nyhet, men att de är formellt ägare av paradiset också är en överraskning för oss. Jovisst visste vi att Franska Polynesien tillhör Frankrike. Men nyheten är att dessa öar måste vara det närmaste man kan komma paradiset, om de nu inte är paradiset i verkligheten! Den som uppfann ordet “paradiset” måste definitivt ha varit här. Hur vederbörande hittat hit kan man bara gissa, men Cook och grabbarna fixade det ju. Vistelsen här ger faktiskt också en extra dimension och förståelse för myteriet på Bounty. Att delar av besättningen inte ville åka härifrån och återvända till 1700-talets England, är inget jag känner att man kan klandra dem för.
Direkt på flygplatsen i Tahiti möttes vi av en vacker blomstersmyckad Polynesiska i traditionella kläder som dansade på en liten konstgjord strand vid ingången till terminalen. OK, inte så mycket till kläder, men det var vackert. Givetvis ackompanjerad av två herrar som sjöng och spelande på vars sin ukulele. Sen blev det lite förvirrat ett tag. Vi skulle bl.a. ta ut pengar. Hur var det nu med valutakursen? Skulle vi ta ut 4.000:- eller 40.000:- i lokal valuta. Efter lite diskussioner fick jag min vilja igenom och vi tog ut det högre beloppet. Och tur var det, för taxin till vårt hotell som låg 3 km bort kostade 2.000:-!? Så jag kan redan säga nu – DET ÄR DYRT I PARADISET! Och då menar jag inte bara att man måste betala med en massa nollor i den lokala valutan. Taxiresan (3 km) kostade ca 180:- SEK. En enkel huvudrätt kostar 240:- SEK. Visst kanske inte mycket dyrare än i Sverige, MEN 9.000:- för en vanlig sallad, en bit stekt lax och två öl!
Bora Bora.
Efter att ha tillbringat två nätter i orten Faa på ön Tahiti, där större delen av vår vakna tid gick åt till att försöka lösa problemet med vårt lite överviktiga baggage, åkte vi då äntligen den 23 jan till Bora Bora (eller Paradiset om ni vill).
Redan vid inflygningen började man förstå att detta skulle bli något speciellt. Landningsbanan, som är en gammal amerikansk krigsflygplats från andra världskriget, var nog egentligen lite för liten för att landa Air Tahitis “största” flygplan. Men som synes så räckte det till, även om inbromsningen var rätt kraftig.
På andra sidan terminalbyggnaden väntade båten som skulle ta oss till vårt hotell. Det var inte utan viss spänning vi närmaste oss Bora Bora Pearl Beach Resort & Spa. Synen som mötes oss när båten närmade sig anläggningen ökade sannerligen bara våra förväntningar.
Den fjärde overwater bungalowen från höger är förövrigt “vårt” lilla krypin.
Gångbro till restaurang etc.
Ett vanligt uttryck här är “fiu”. Det är tydligen svårt att översätta direkt men används när man s.a.s fått nog, är lite jobbigt, inte känner för att arbeta etc. Och förklaras vara ett vanligt tillstånd på öarna här med anledning av värmen och citat; “den naturliga nonchalansen”!? Och viss stämmer det. Det går inte så fort här. Befolkningen är trevlig men visar en viss nonchalans. Om detta är ett adopterat sätt från fransmännen eller någon s.a.s lokal historisk egenskap förtäljer inte informationen. Men visst är det enkelt att få en “fiu” känsla här, allstå göra så lite som möjligt!
Det blir mycket bad och snorkling från den egna badbryggan med integrerad utedusch. Vattnet som är kristallklart håller en 27-28 grader dag som natt.
Utsikten från bungalowens soldäcket skäms inte för sig heller. Större fiskar och fiskstim av olika slag paraderar med jämna mellanrum förbi.
Maeva! – Välkommen in!
Lite större utrymmen än i Bettan 5. Även denna lilla lya har det mesta. TV, Stereo, DVD och ett eget litet inomhus spa. MEN när ska man använda dessa faciliteter!? Vem åker hit för att sätta sig och titta på DVD? Vem lägger sig i badkaret, när hela havet utanför är tempererat som ett badkar? Lite förbryllande!
De blänkande/lysande skivorna ovanför badet och bakom handfatet är fönster där man ser rätt ned i havet.
Levande DVD eller jätteakvarium! Soffbordet och nattduksborden är av glas och är öppna ner mot korallreven som är under bungalowen. På kvällen tänder man själv belysning ner i vattnet om man känner för det. Skådespelet här är helt underbart. Fiskar i alla möjliga former och färger presenterar sig. Första kvällen fick vi påhälsning av en rocka på ca 2 meter.
Snorkling under bungalowen.
Vill man se havslivet på nära håll är det bara att hoppa i från badbryggan och sätta på sig cyklopet. Orkar man simma lite så är hela området fullt av små korallrev att beskåda.
Nedan ett litet axplock av invånarna under ytan på lite närmare håll. Alla foton är tagna direkt under bungalowen.
Får jag presentera “Butter” eller Nisse Polis, som jag kallar honom. Det är den svarta fisken med gul stjärt nederst på fotot. Varje gång jag närmar mig pålen som syns på bilden så kommer han farande och gör utfall mot mig. Nu räcker det att jag kommer ner i vattnet från bryggan så kommer han sättande. Naturligtvis inser jag att han försvarar sitt revir, men inte fasen ser jag väl ut som en fisk i alla fall.
We all live in a yellow submarine!
Mamma/Ingrid har väl varit rätt bestämd med hon inte skulle dyka på denna resan, vilket hon tydligen både lovat sig själv och andra. Snorkling skulle räcka mer än väl. Så fort vi kom hit såg jag information om dykning med ubåt. Först trodde jag att det var en vanlig glasbottenbåt som de försökte marknadsföra som ubåt, men efter ha kontrollerat så visade det sig att det var en riktig frigående miniubåt som det handlade om. Det är faktiskt första gången jag sett att en sådan tripp erbjuds civilister. Så var mitt beslut var inte svårt att fatta – detta måste jag testa. Och efter lite övervägande (inte mycket) så var mamma snabbt med på noterna också. Så det blev en snabb beställning av en liten resa med Spirit of Pacific. Efter att ha blivit transporterade med en speedboat ca 10 minuter ut till havs så dockade vi med ubåten.
Här välkomnas vi av den franske ubåtskaptenen.
Efter att vi stuvat in oss, på det minst sagt minimala utrymmet, så blev det sedvanlig säkerhetsgenomgång innan färden mot djupen påbörjades. Vi var tre par plus kaptenen som skulle dyka. Kaptenen visade oss vissa reglage som vi skulle använda för att ta oss upp till ytan om något hände med honom under färden. Jag lovar att nervositeten gick att ta på, trots kaptenens upprepande försäkran att dessa instruktioner endast var att betrakta som flygbolagens säkerhetsgenomgång innan take off. Sedan var det då äntligen dax för dyk!
En helt sanslös upplevelse. Vi följde ett större korallrev snett ned i djupet. Dykningshastigheten var betydligt snabbare än vad vi förväntat oss, vilket höjde spänningen lite extra. Men vi stannande på lite olika djup för att kunna se livet i havets olika skikt. Livet på dessa djup var en sällsam upplevelse se med egna ögon.
På ca 35 meters djup träffade vi dessa giganter till citronhajar. Dessa två är nästan 3 meter långa.
Vattnet är så klart att solen lyste upp ner till ca 40 meter. Men efter det fick vi ta lite hjälp av strålkastare.
Vid 47 meters djup var det stopp, vi fick inte gå djupare enligt fransk lag påstod Kapten Nemo (tyvärr).
Så mammas löfte om att inte dyka kvarstår ju som sagt fortfarande. Att åka ubåt är ju inte att scuba dyka, eller hur.
Nu har vi två dagar kvar att njuta av denna delen av paradiset. Sedan åker vi vidare till den lilla ön Manihi. Resan dit blir lite omständig. Först måste vi flyga tillbaka till Tahiti/Faa. Sedan byta till ett nytt plan som ska ta oss till Rangiroa. Slutligen vidare från Rangiroa till Manihi med ett tredje plan. Sammanlagd flygtid är mindre än 3 timmar men resan kommer att ta hela dagen.
Internetsystemet är inte riktigt pålitligt här i Söderhavet. Så jag vet inte när jag kan ladda upp nästa gång.
Just nu i skrivande stund tittade jag ned i vårt “soffbord” och såg en rocka samt ett par små revhajar göra visit. Man tror inte att det är sant.
Nana !
Michael & Ingrid