Första gången på Gotland och en av våra sällsynta semesterresor i Sverige börjar lida mot sitt slut med mersmak. Vi hade väl inga extremt höga förväntningar på denna lilla resa men det blev lite av en "Aha" upplevelse.
- Raukarna som vi hade lite förväntningar på, var som småsten mot det vi sett i stenväg världen över. M.a.o. en minst sagt lite mer än en liten besvikelse.
- Visby - Trevligt och sevärt, men huja vad Stockhult fixerat. 2 av tre planerade dagar blev mer än nog.
- Övriga Gotland och Fårö = MYSIGT, Lite laidback och absolut något man kan återkomma till.
Men låt oss börja från början.
Dag tre körde vi vidare ner från Klintehamn med siktet inställt på Sundre som ligger allra längst söderut. Vi valde att köra en liten väg som går längs strandlinjen, och då menar jag längs strandlinjen. Nästan så man blev våt om fötterna. Den var smal och trång på riktigt. Men helt betagande, vilken väg!
Många av de mycket gamla fiskestugorna är fortfarande i bruk vilket medverkar till att det blir ett levande landskap och inte bara ett museum.
- Raukarna som vi hade lite förväntningar på, var som småsten mot det vi sett i stenväg världen över. M.a.o. en minst sagt lite mer än en liten besvikelse.
- Visby - Trevligt och sevärt, men huja vad Stockhult fixerat. 2 av tre planerade dagar blev mer än nog.
- Övriga Gotland och Fårö = MYSIGT, Lite laidback och absolut något man kan återkomma till.
Men låt oss börja från början.
Notera Gotlandsfärjan som är påväg in i körfilen bredvid oss som står i kö.
Väl ankomna till Gotland vände vi kosan söderut längs Gotlands västkust ned till Klintehamn och Björkhaga Stugby och Camping. Vädret var helt fantastiskt. Sol från en klarblå himmel och svag bris.
Hela kusten runt Gotland har ett pärlband av små pitoreska, både levande och insomnade, små fiskebyar. Sämre vy från en kombinerad Stugby, camping och strand finns sannerligen.
PARTY.
Kan Stockholmarna så kan väl vi!!! Kvällen skulle bli en lugn kväll med god mat och en öl. Det blev inte riktigt så, eller rent ut sagt inte alls så! Det blev tufft även för oss "ungdomar". Vi hann knappt få in maten så började ett som jag trodde tråkigt Quiz. Jag gillar normalt inte dagis för vuxna. Men dessa Gotlänningar var både duktiga musiker som spelade gamla godingar och roliga att lyssna på. Tävlingsjäveln tog tag i oss tillsammans med oförmågan att ha full koll på hur mycket dryckjom vi beställde in.
Saken blev inte bättre av att vi träffade ett trevligt udda par.
- Hon nyligen pensionär, född Gotländska men levt större delen av sitt liv i Göteborg. Öppet ultra vänster med dåligt samvete för att kunnat sälja sin bostadsrätt i Göteborg för stora pengar. Nja, inte större samvetsproblem än att glatt använt pengarna för att köpa ett hus på Gotland.
- Han, Amerikan. Född och uppvuxen i New York. Deltog enligt egen uppgift på Woodstock festivalen och förälskade sig i Janis Joplin. En trevlig flumpelle.
Tillsammans med detta udda par stängde vi restaurangen och skickade hem personalen. Den gemensamma festen varade till sent. Mycket sent eller egentligen tidigt.
Vi blev kvar i Björkhaga även dagen efter.........
Men runt blev det, alltså Gotland Runt.
Lite söder om Klintehamn träffar man på Skeppsättningen i Gannarve. Skeppsättningen var väl imponerande i sig, men hela området runt omkring andas "Viking" på riktigt.
Utsikten var inte heller så dum. Karlsöarna tronade mäktigt upp sig.
Jo visst blåste det lite men vinden var ljum, nästan medelhavsljum!?
Vackra blommor prunkar över hela ön. Jag tror ovan är "Blåeld".
Visst är det vackert!
Lilla Hoburgsgubben med den stora restaurangen som granne...
Visst insåg vi att detta skulle vara en turistfälla men gubben är minimal. Jisses vilken uppblåst liten stenstod. Kändes nästan lite gullig och tramsig. Men visst området i sig var besöksvärt OCH turistrestaurangen var ett stort plus och en ordentlig överraskning. Proffsig personal och god vällagad mat. Roligt att bli positivt överraskad!
Gillar man inte att titta på en liten stengubbe kan man ju alltid flyga drake under idealiska förhållanden.
Kyrkor.
Sundre kyrka.
Gotland bokstavligen vimlar av kyrkor som bl.a. vittnar om hur rik ön varit. Många av kyrkorna man passerar har ett torn med ett i våra ögon speciellt utseende. Liknar mest en gammal medeltida biskopsmössa.
Halmhällar och Helgholmen.
Sydöstra Gotland visar upp ett mer genuint Gotland och mindre påverkat (läs förstört) av Stockhultarna.
"Fönster" mot Helgholmen.
Raukar på parad.
Många av de mycket gamla fiskestugorna är fortfarande i bruk vilket medverkar till att det blir ett levande landskap och inte bara ett museum.
Ljugarn.
Framåt eftermiddagen kom vi fram till Ljugarns camping. Vi hann ställa upp husbilen och ta en härlig strandpromenad innan regnet började. Efter de ljuvligt härliga vädret vi haft sedan vi påbörjade vår lilla resa kändes det helt OK med lite väta.
Ingen av oss var särskilt angelägen om att ställa oss att laga mat så det blev....... just det pizza. Man märker att Gotland börjar stänga ned inför vintern. Till och med pizzakartongerna var slut för säsongen, så det blev hämtpizza på riktiga pizzatallrikar täckta med gladpack som regnskydd.......
Morgonen efter blev det en härlig promenad bland Ljugarns raukar. Det är uppenbarligen en perfekt tid på året att besöka Gotland. Det mesta är öppet och man slipper både trängsel och nästan alla skrikande (högljudda) Stockholmare.
Next Fårö.
Efter att sakta och makligt följt östkusten upp och sedan passerat Slite kom vi fram till färjan i Fårösund. Då vi nervöst passerat ett antal vägskyltar som angav väntetiden (i antal timmar) till färjan pustade vi ut när vi kunde köra ombord utan att behöva vänta.
Denna natt ankrade vi i Sudersandsviken på södra Fårö. Flera, nu stängda, Beachbarer vittnade om att platsen uppenbart är ett riktigt inneställe på sommaren. Så hit måste vi definitivt INTE komma till sommaren. Vi kommer dock gärna återigen på sensommaren.
Kutens Bensinstation.
Men nu är vi här och det är vi glada för. Vi träffade inte Ingmar Bergmans vålnader med dock "Kuten". Kuten är uppenbarligen en överlevande hippie, nästan som en vålnad från 60-talet. Han har tydligen vigt sitt liv till att samla all möjlig skrot som han lagt på hög i och runt en gammal totalt nedgången och fuktskadad lada.
Mitt i allt bråte har ett kök byggts där man tillagar crepes och Gallettes. Vi lärde oss att Galette är en form av crepes som är fylld med matiga godsaker. Den jag beställde innehöll stekt bacon, sallad, stekt potatis, valnötter och Chevre, Allt inmundigades till tonerna från en äkta gammal jukebox.
Ingången till "restaurangen" är till höger om den gamla bensinpumpen.
Langhammars raukar.
Lammkött, lammskinn, lamm hit och lamm dit. Man undrar hur alla dessa ställen som säljer lammprodukter överlever. Det är inte många kilometer mellan varje ställe och Fårö är inget undantag.
Så var det hög tid för "raukar" igen. Jovisst är de spektakulära men små, mycket små. Både Ingrid och jag har ju bl.a. motsvarande formationer längs Australien kust i färskt minne, och de är sådär än 30-40 gånger så stora. Så det blev lite "pluttigt".
Raukar eller inga raukar, för Aussie är alla kissepauser och promenader alltid välkomna.
Holmudden.
Fårös östligaste punkt och därmed närmast Baltstaterna ligger Holmuddens fyr. Oräkneliga Balter har landstigit på denna kust, inte minst i andra världskrigets slutskede.
Man känner sig ödmjuk när man besöker platser som bär på så mycket historisk dramatik. Den dramatiska naturen både bekräftar och ökar på den känslan.
På återseende Fårö, vi kommer antagligen åter en annan gång då Stockhultarna övergivet dig.
Blå Lagunen.
Namnet ger åtminstone mig vibbar till en klarblå havsvik med palmer som vajar på solgula stränder. Ja, ja. En vacker liten dam som växer upp utan sina föräldrar finns kanske också med på ett hörn. Men nu gäller det "Blå Lagunen" på Gotland. Ett vattenfyllt kalkbrott med förvisso kristallklart blått vatten. Nja kanske inte vår grej och husbilen ser ut som ett kalkbrott under till. Inte helt kul.
Ire och Gammelslott.
På väg ner mot Visby körde vi återigen en liten omväg ner till kusten och Irevik.
Nedanför den branta kustlinjen ligger små gamla fiskelägen som ett pärlband. Många av dessa platser har omvandlats till hela sommarstugesamhällen men är nu i en ny fas och påväg att bli överbyggt av lyxvillor.
Utsikten uppe på klipporna är magnifik.
Inte så konstigt att man anlade en borg häruppe under forntiden. Historien om Gammelslott vet man inte så mycket om.
Kryssmyntagården.
Örtagård med över 200 örter stoltserar denna turistfälla med. Klart att vi måste åka och titta på örter!? Jodå, det var ett välskött ställe där man sålde allt möjligt att förtära. Och örter fanns där. Men behållningen var återigen maten.
Lammkorv med persiljestuvade potatis och picklade grönsaker. Jojomän, och därtill en Gotländsk öl.
Det var himmelskt gott!
VISBY.
Vi hade förhandsbokat 3 nätter på Norderstrand camping. Incheckningen var en total katastrof. Allt sköttes av en ensam dam som lätt hade kunnat blivit omsprungen av en snigel. Inte blev det bättre att en "hönsfarm" av spansktalande individer skulle checka in för oss och alla 40-tal personer som stod i kö. Men, anläggningen låg perfekt och var fräsch, som vi lärt oss säga. 10 minuters cykelväg intill Visby centrum, vilket möjliggjorde att Aussie äntligen fick springa lite vid sidan om cykeln. (Han njöt)
Visst är Visby både vackert och speciellt på alla vis men påminner på alla tänkbara vis om Gamla Stan i Stockhult. M.a.o sevärt och trevligt i små doser.
Almedalen utan politiker gav oss en vacker vy.
Andra kvällen i Visby avslutade vi i Beyrouth. Ja det vill säga på Visby´s enda Libanesiska restaurang. Behöver jag säga mer än 10 av 10?
God mat till trots räckte två dagar i Visby för oss och vi körde ner till där vi började, dvs Björkhaga Strandby.
Vad kan vara mer passande att avsluta en resa på Gotland med om inte en bild på "Gotländsk Sommarnatt". Det är väl inte alla som förstår min anspelning eller ens vet vem Arne Lambert var. Men googla gärna på det!